Columbia: Κατεδαφίζεται ο ελληνικός πολιτισμός…

Στο πέμπτο διαμέρισμα του δήμου της Αθήνας, κοντά στα όρια με τη Νέα Ιωνία βρίσκεται (ή μάλλον βρισκόταν) το εργοστάσιο της Columbia. Πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο, στον οποίο ηχογραφήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία της δισκογραφικής παραγωγής του εικοστού αιώνα. Στους διαδρόμους της κυκλοφόρησαν συνθέτες και μουσικοί που σφράγισαν την πόλιτιστική ποορεία αυτού του τόπου, από τον Μανώλη Καλομοίρη, το Θεοδωράκη, το Χατζιδάκι μέχρι τον Τσιτσάνη και το Βαμβάκάρη. Το παρακάτω άρθρο της Αυγής Θεοδόση είναι η πρώτη προσπάθεια του blog του ΣΥΡΙΖΑ 5ου διαμερίσματος της Αθήνας να προσεγγίσει το θέμα. Θα επανέλθουμε…

 

Η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι υποχρέωση της Πολιτείας

 

Η πίστη μας ότι το τραγούδι, η μουσική, η τέχνη, η δημιουργία, είναι συστατικά στοιχεία της ιστορίας του ανθρώπου και αφορά πολλές πλευρές της ζωής του σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, μας ένωσε σε μια δύσκολη αλλά σημαντική και ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Να διασωθεί το πρώην εργοστάσιο της Columbia και να αξιοποιηθεί ως δημόσιο μουσείο της ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας.

Στα εξήντα χρόνια λειτουργίας της Columbia παρήχθησαν πάνω από 200.000 δίσκοι όλων των ειδών της μουσικής. Συνθέτες, στιχουργοί, μουσικοί, λογοτέχνες, ποιητές, ζωγράφοι, τεχνικοί, δημοσιογράφοι κατέθεσαν την ψυχή τους και την έμπνευση τους. Πότισαν με τις νότες και τις μουσικές τους, τους τοίχους και τα μηχανήματα της Columbia.

Η εμφάνιση της δισκογραφίας επέφερε ριζικές αλλαγές στη μουσική παραγωγή, ποιοτικές και ποσοτικές. Σημείο αναφοράς αυτών των αλλαγών για την Ελλάδα ήταν το εργοστάσιο της Columbia. Αυτός ο ιστορικός τόπος χρειάσθηκε μόνο μια μέρα για να ισοπεδωθεί, να γίνει μπάζα και παλιοσίδερα. Ήταν η 15η Ιουνίου 2006.

Αυτό πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο δεν χαρακτήρισε ως ιστορικό τόπο το σύνολο του χώρου, παρά μόνο το ένα κτίριο και αυτό με αρχιτεκτονικά κριτήρια παλαιότητας και στατικής επάρκειας και όχι με το πολιτιστικό μέγεθος του χώρου και με ό,τι αυτό συμβολίζει. Ήταν μια κατεδάφιση στο βωμό του κέρδους. Οι ιδιοκτήτες του χώρου σχεδιάζουν ένα πολυώροφο γυαλιστερό εμπορικό κέντρο, καθότι η περιοχή εντάσσεται στο σχέδιο πόλης και ο συντελεστής δόμησης φτάνει μέχρι και το 1,6. Στο έγκλημα συνέβαλε και ο Δήμος Αθηναίων (Δ/νση Πολεοδομίας), ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες εξέδωσε άδεια κατεδάφισης, τη στιγμή που εκκρεμούσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής μας και των κατοίκων της περιοχής, δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε το γκρέμισμα των studio και του τυπογραφείου. Με διάφορες δραστηριότητες (ημερίδες, συναυλίες, κινητοποιήσεις, δημοσιεύσεις) προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε την ελληνική κοινωνία για να συμπαρασταθεί σ’ αυτήν την προσπάθεια και πρέπει να πούμε ότι η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη.

Προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικράτειας και με την αίτηση μας ζητήσαμε την ακύρωση της απόφασης του Υπουργείο Πολιτισμού και τον χαρακτηρισμό του χώρου ως ιστορικού τόπου στο σύνολό του, διότι το πολιτιστικό μέγεθος ενός χώρου δεν επιμερίζεται.

Πρόσφατα, το ΣτΕ με την υπ’ αριθ. 3611/07 απόφασή του κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης και υποχρεώνει το Υπουργείο Πολιτισμού να επανεξετάσει το θέμα. Υπερασπίζεται, έτσι, την πολιτιστική μας κληρονομιά, ό,τι δηλαδή δεν έπραξε η πολιτεία, και δικαιώνει ηθικά και ουσιαστικά την προσπάθειά μας.

Εμείς ως επιτροπή πρωτοβουλίας επιμένουμε ότι ο χώρος της Columbia πρέπει να μετατραπεί σε δημόσιο Μουσείο ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας με έκθεση ντοκουμέντων, φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού, με όλη την αλυσίδα παραγωγής δίσκων και ηχογραφήσεων, με κέντρο τεκμηρίωσης, με χώρους εκδηλώσεων, συναυλιών, συνεδρίων, έρευνας και εκπαίδευσης. Σε έναν ανοιχτό χώρο αναψυχής και ανάπτυξης υψηλού πρασίνου.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του κ. Σ. Μάτσα (προέδρου του Δ.Σ. της ΜΑΡΜΙΝ ΑΕ στην οποία ανήκει ο χώρος της Columbia) ότι χαρίζει στον Δήμο το 50% της ιδιοκτησίας του, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης γίνονται με τον ν. 1337/83, ο οποίος υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να εισφέρουν σε γη αναλογικά με τα στρέμματα που εντάσσονται. Τα ποσοστά είναι κλιμακωτά (από 10% μέχρι και 60%) και από τα 14.000 στρέμματα η κατασκευαστική – εμπορική – τουριστική εταιρεία ΜΑΡΜΙΝ ΑΕ υποχρεούται να εισφέρει σε γη στον Δήμο Αθηναίων 7.025 στρέμματα, πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Μάτσας ούτε χαρίζει, ούτε δωρίζει, ούτε παραχωρεί. Ο ιδιοκτήτης δεν χάνει από αυτή τη ρύθμιση, καθώς η αξία των στρεμμάτων τα οποία του απομένουν μετά την ένταξη σχεδόν επταπλασιάζεται.

Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο Αθηναίων να αποκτήσει το χώρο της Columbia με μηδενικό κόστος και παράλληλα, με βάση τον ν. 1337/83 να παραχωρήσει στην ΜΑΡΜΙΝ άλλο σημείο αντίστοιχης έκτασης στην υπό ένταξη περιοχή.

Η κατασκευή του μουσείου μπορεί να ενταχθεί στο Δ’ ΚΠΣ. Όπως παρακολουθούμε από τα δημοσιεύματα στον τύπο, πακτωλός εκατομμυρίων ευρώ έχουν διατεθεί από το ΚΠΣ σε ΝΠΙΔ και ιδιώτες για πολιτιστικές δραστηριότητες. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας να γίνει πραγματικότητα η δημιουργία δημόσιου Μουσείου μουσικής και δισκογραφίας,  χωρίς εμπορικές και βιοτεχνικές οχλήσεις, σε απόσταση από ογκώδη πολυώροφα κτήρια. Μετά την απόφαση του ΣτΕ μάλιστα, μπορούμε από καλύτερη αφετηρία να διεκδικήσουμε και τη γενικότερη ανάπλαση της περιοχής σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του πρασίνου.

Επιμένουμε σε δημόσιο Μουσείο, διότι η μελέτη, η έρευνα και η παρουσίαση της ιστορίας της μουσικής δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός ιδιώτη με υποκειμενικά ή εμπειρικά κριτήρια και μεθοδολογία, όταν στο χώρο της ελληνικής μουσικής κατά καιρούς έχουν προκύψει, υποκειμενισμοί, αμφισβητήσεις και αποκλεισμοί.

Καλούμε όλους τους πολίτες, τους φορείς και το σύνολο του καλλιτεχνικού κόσμου να συμβάλλουν με όποιο τρόπο θεωρούν ότι μπορούν στην προσπάθεια αυτή!

 

Αυγή Θεοδόση

Μέλος της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τη διάσωση και αξιοποίηση του   εργοστασίου της Columbia«

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s