Kuhle Wampe -Σε ποιόν ανήκει ο κόσμος ;

Παρασκευή 5 Μαρτίου  στην Πολιτιστική Λέσχη  Καυτατζόγλου 5

Eλάτε να δούμε μαζί Μπρεχτ και  να συζητήσουμε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα:

                        Γερμανία στην αρχή της κρίσης του 1930

   Kuhle Wampe ή Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;  [Βερολίνο, 1932] 

των Μπέρτολτ Μπρεχτ – Ερνστ Ότβαλτ (σενάριο)

        Ζλατάν Ντούντοβ (σκηνοθεσία)

        Χανς Άισλερ (μουσική)

        Γκίντερ Κραμπφ (κάμερα) 

Η Νάντια Βαλαβάνη θα παρουσιάσει το οικονομικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο της ταινίας. ..

Στην ταινία συμμετέχουν 9 ηθοποιοί, οι περισσότεροι ερασιτέχνες εργάτες κι εργάτριες, 4.000 εργάτες-αθλητές του Αθλητικού Εργατικού Ομίλου Φίχτε και τα Κόκκινα Χωνιά, το πιο διάσημο εργατικό θέατρο δρόμου της εποχής. Τα τραγούδια του Άισλερ στο έργο τραγουδούν τρεις εργατικές ερασιτεχνικές χορωδίες, συνολικά 300 τραγουδιστές και τραγουδίστριες. Με άλλα λόγια, στην ταινία παρουσιάζεται ένα πανόραμα των εργατικών ερασιτεχνικών καλλιτεχνικών θεσμών (συνολικά 10.000 ηθοποιοί, 500.000 τραγουδιστές-χορωδοί, 1.100.000 αθλητές και αθλήτριες) στη Γερμανία της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. 

Πρόκειται για  ένα συλλογικό κινηματογραφικό  πείραμα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μπρεχτ, μιας κολεκτίβας νεαρών αριστερών καλλιτεχνών που συγκροτήθηκε ειδικά για το γύρισμά της. Είναι ταυτόχρονα η πρώτη γερμανική ομιλούσα ταινία με θέμα την εργατική τάξη, ένα χρόνο πριν οι ναζί σαρώσουν στη Γερμανία τα πάντα. Σε μορφή ντοκιμαντερίστικη, είναι ωστόσο μια ταινία μυθοπλασίας με θέμα την κατάσταση των ανέργων στο Βερολίνο την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης σε μια Γερμανία με 5.000.000 άνεργους. Στο επίκεντρό της βρίσκεται η ιστορία μιας εργατικής οικογένειας το καλοκαίρι του 1931, με κλασικές μικροαστικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της – με άλλα λόγια, μιας τυπικής εργατικής οικογένειας. Κεντρικό σημείο αναφοράς γίνεται σταδιακά η κόρη της οικογένειας, το μόνο μέλος της με ριζοσπαστικές πολιτικές απόψεις, που ταυτόχρονα αναζητεί το δρόμο και της γυναικείας της απελευθέρωσης. 

Η ταινία αυτή είναι η μοναδική με την οποία ο Μπρεχτ ασχολήθηκε προσωπικά σε όλα τα στάδια της παραγωγής της, συμπεριλαμβανομένου και του μοντάζ, με έντονες επιδράσεις απ’ τις τεχνικές του Σεργκέι Αϊζενστάιν.  Συμμετείχε επίσης στις μάχες που δόθηκαν με την Επιτροπή Λογοκρισίας, τόσο από μεριάς των δημιουργών της όσο κι ενός ευρύτατου μετώπου προοδευτικών διανοούμενων και καλλιτεχνών,  καθώς αποτελεί μια από τις ελάχιστες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, για την οποία έγιναν διαδηλώσεις προκειμένου να επιτραπεί η προβολή της.

Η ταινία προβλήθηκε μόνο 6 μήνες, γιατί μετά επικράτησε ο ναζισμός. 

Η κόπια που  θα προβληθεί αποτελεί αναπαραγωγή  της λογοκριμένης εκδοχής της  ταινίας που προβλήθηκε το 1932, καθώς τα 10 τμήματα της που αφαιρέθηκαν και το ίδιο το πλήρες σενάριο της χάθηκαν μέσα στις θύελλες της περιόδου εκείνης.

Advertisements

One response to “Kuhle Wampe -Σε ποιόν ανήκει ο κόσμος ;

  1. ΚΑΣΤΡΙΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΒΑΛΕΤΑΙ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s