Κανείς δεν περισσεύει!

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Π.Κ. ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ

Είναι λογικό η μεγάλη έκταση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης να διαπερνά και την ίδια την Αριστερά, αφού οι πολιτικοί σχηματισμοί με κοινωνικές αναφορές δεν λειτουργούν στο κενό, αλλά αντανακλώνται στο εσωτερικό τους οι κοινωνικές διεργασίες. Κάτω από αυτό το πρίσμα ερμηνεύουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις που διατυπώνονται σήμερα στο χώρο της Αριστεράς και στο εσωτερικό του ΣΥΝ ….

Από την άλλη όμως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία βιώνουν τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση σε βάρος τους και πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο τα όριά τους. Τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε έχουν ανάγκη από μια Αριστερά που θα σταθεί δίπλα τους τούτη τη δύσκολη ώρα, που θα τους προτείνει το δρόμο της διεξόδου και όχι μια Αριστερά που «περί άλλα τυρβάζει».

Στις στιγμές που ζούμε σήμερα, όπου ίσως ανοίγει ο μετα-μεταπολιτευτικός κύκλος, η ευθύνη κάθε σ/φου, κάθε τάσης, συνιστώσας, οργάνωσης της Αριστεράς είναι ιστορική. Απαιτείται να βρούμε κοινό βηματισμό, σοβαρό και κυρίως με κοινωνική γείωση, απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση –μακριά από τα έτσι και αλλιώς εκτός τόπου και χρόνου κεντροαριστερά σενάρια–  κατ’ αρχήν του Συνασπισμού, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και της Αριστεράς στο σύνολό της.

Ανεξάρτητα από την πλατφόρμα που υποστηρίζει ο καθένας μας, απευθυνόμαστε στην πλειοψηφία του 4ου και του 5ου συνέδριου και καλούμε όλες τις τάσεις, υποτάσεις, ανθυποτάσεις και κάθε σύντροφο της πλειοψηφίας αυτής:

  • Να συζητήσουμε πλατιά και ουσιαστικά μέχρι το συνέδριο όλες τις απόψεις με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς στοιχήσεις, λογικές μηχανισμών και μοιράσματος της κομματικής εξουσίας καθώς και άγονες αντιπαραθέσεις για «το φύλο των αγγέλων».
  • Να αφήσουμε κατά μέρος τις όποιες προσχηματικές διαφοροποιήσεις –διότι εκτιμάμε πως υπάρχουν και τέτοιες– που υποσκάπτουν την ενότητα του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σημεία στα οποία υπάρχουν σοβαρές διαφορετικές προσεγγίσεις  (π.χ. σοσιαλισμός σε μια μόνο χώρα, μέσα-έξω απ’ την ΕΕ, χαρακτήρας της μετεπαναστατικής κοινωνίας κλπ) θα μπορούσαν να τεθούν στο συνέδριο με τη μορφή ερωτημάτων που θα απαντηθούν σε προσφορότερες εποχές.
  • Να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι, για να διαχειριστούμε όχι μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση τα πράγματα αλλά και με αποτελεσματικό τρόπο.
  • Να καταλήξουμε στο συνέδριο σε μια πολιτική απόφαση που θα στηριχτεί από όλη την αριστερή πλειοψηφία, τέτοια που να διασφαλίζει –ανεξάρτητα από διαφοροποιήσεις– μια κοινή πορεία με σοσιαλιστική προοπτική, που χωρίς να στρογγυλεύει ή να στηρίζεται σε συμβιβασμούς, θα δίνει ώθηση στο Συνασπισμό και στο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις ιστορικές τους ευθύνες.
  • Πάνω απ’ όλα να μην τραυματίσουμε την ενότητα της πλειοψηφίας του Συνασπισμού, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο 4ο, στο 5ο και στο διαρκές συνέδριο και γιατί όχι να θεμελιώσουμε μια νέα, ισχυρή, μαχητική και κοινωνικά γειωμένη, όπως ταιριάζει στην Αριστερά των παραδόσεων και των ονείρων μας.

Απευθυνόμαστε ταυτόχρονα και σε όλα τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, στις υπόλοιπες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όλες τις πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς από την ΑντΑρΣυΑ & το ΚΚΕ μέχρι τα «εγκλωβισμένα» μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ και τους ενεργούς πολίτες των τοπικών κινημάτων:

Επειδή σε κλίμα ολομέτωπης σκληρής νεοφιλελεύθερης επίθεσης, κανείς δεν περισσεύει σήμερα από την Αριστερά, τους καλούμε να αναλάβουν κάθε δυνατή ενωτική πρωτοβουλία που θα μεταφέρει στο λαό το μήνυμα της ενωμένης Αριστεράς, που όχι μόνο αντιπαλεύει τον καπιταλισμό, αλλά προτείνει τη δική της ρεαλιστική διέξοδο από τα νεοφιλελεύθερα αδιέξοδα και απαντά στην κρίση με ηγεμονικούς όρους. Όποιος σήμερα δρα ανθενωτικά ή απεργάζεται σενάρια αποσυνθέσεων, παίζει συνειδητά ή ασυνείδητα το παιχνίδι των κυρίαρχων δυνάμεων της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ και του νεοφιλελευθερισμού. Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο σύντροφο, συνιστώσα ή πολιτική οργάνωση να συνδιαχειριστούμε τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις, ώστε να διατυπώσουμε μαζί το πολιτικό σχέδιο που θα βγάλει τη χώρα και την κοινωνία από το αδιέξοδο της κρίσης που της φόρτωσε ο νεοφιλελευθερισμός.

Το κείμενο αυτό ψηφίστηκε από τη Συνέλευση της ΠΚ Πατησίων του ΣΥΝ και αποτελεί συμβολή στο ατσάλωμα της ενότητας και της κοινής δράσης στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ.

Την πολιτική ευθύνη της δημοσίευσης αναλαμβάνει ο … γνωστός

Advertisements

One response to “Κανείς δεν περισσεύει!

  1. Παράθεμα: Κανείς δεν περισσεύει « ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s