Aλέξης Τσίπρας στη Βουλή: »Θέμα καραμπινάτης διαπλοκής η εξόρυξη χρυσού στη βόρεια Ελλάδα» | Left.gr

14485_1«Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και 38 Βουλευτών του κόμματός του, για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.»

Ο Α. Τσίπρας στον λόγο του αναφέρθηκε στην απομόνωση που έχει επιβληθεί στους κατοίκους και στην απόκρυψη της διαφορετικής άποψης, «Μια τοπική κοινωνία ανάστατη και κανένα μέσο ενημέρωσης δεν είχε ενδιαφερθεί, να μάθει γιατί αντιδρούν και κινητοποιούνται. Ποια είναι τα αιτήματά τους. Κι αυτό συνεχίστηκε τρία χρόνια»,  ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε και το σκάνδαλο της εξόρυξης ως οικονομικό, πολιτικό, και περιβαλλοντικό «[…] γιατί σ΄ αυτό τον τόπο δικαιώματα έχουν μόνο τα αρπακτικά. Γιατί αυτά έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν νόμους και να κάνουν νόμο τα δικά τους συμφέροντα. Γιατί για τα αρπακτικά μόνο υπάρχει κράτος. […] Οι αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα σε τρεις μέρες.. καθαρίσαμε. 317.000 στρέμματα πωλήθηκαν αντί 11.000.000 ευρώ. […] Αξία μεταλλευμάτων σύμφωνα με τις μελέτες των επιστημονικών φορέων τηςχώρας μας, πολλές απ΄αυτές τις έχετε ήδη κλείσει, τις έχετε συρρικνώσει, τις έχετε ακυρώσει  όπως το ΙΓΜΕ, αλλά και άλλες μελέτες αξιόλογων επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ότι μιλάμε για αξία μεταλλευμάτων αξίας 15,5 δις ευρώ. Και γι αυτά τα μεταλλεύματα δόθηκε η δυνατότητα σε ιδιώτες αρχικά έναντι 11 εκατομμυρίων να τα αξιοποιήσουν. Αυτό είναι αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου;[…]Και τώρα; στο όνομα ενός δογματισμού, ενός φονταμενταλισμού «ανάπτυξης», που σας διακατέχει, θέλετε, χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία, χωρίς διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς για το τι συμφέρει και τι δεν συμφέρει, όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και δημοσιονομικά, να προχωρήσει μια διαδικασία με τα ΜΑΤ και με την καταστολή.[…]Αυτή τη γη, αυτόν τον αέρα που αναπνέουμε, δεν τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές, τα δανειζόμαστε από τις επόμενες. Και οφείλουμε να τα παραδώσουμε όπως τα πήραμε.[…]Το κύριο επιχείρημα είναι οι περίφημες 1000 θέσεις εργασίας που δίνει η εταιρεία στους κατοίκους της περιοχής.Προκαλώ λοιπόν τον κύριο υπουργό να σκεφτεί και να μου πει αν έχει υπόψη του, πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν στη γεωργία, τη μελισσουργία, τον τουρισμό, την κτηνοτροφία, την αλιεία. Ιδίως όταν μιλάμε για μια περιοχή που ένα από τα σημαντικότερα συγκριτικά, ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα είναι ο τουρισμός. Πείτε μας μεσο-μακροπρόθεσμα πόσες εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες λιγότεροι θα έρθουν στην Χαλκιδική με αυτή την τρομακτική περιβαλλοντική καταστροφή;[…]»

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση του Α.Τσίπρα καθώς και την επίκαιρη ερώτηση των βουλευτώ του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στον παρακάτω σύνδεσμο του left.gr:
Aλέξης Τσίπρας στη Βουλή: »Θέμα καραμπινάτης διαπλοκής η εξόρυξη χρυσού στη βόρεια Ελλάδα» | Left.gr.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.