Συνεχίζει στο δρόμο του αυταρχισμού η κυβέρνηση: Αποφασίστηκε η επιστράτευση των ναυτεργατών

Την επιστράτευση των ναυτεργατών ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης, με ισχύ από αύριο το πρωί στις 6.00. Με απεργιακή συγκέντρωση αύριο στις δέκα απαντούν ναυτεργατικά και άλλα εργατικά σωματεία.
Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν η απόφαση έχει τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων και κυρίως της ΔΗΜΑΡ της οποίας τα στελέχη μέχρι αργά το μεσημέρι σήμερα υποστήριζαν την εκδοχή της αναμονής μέχρι και αύριο.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι προκρίθηκε η ανάγκη να υλοποιηθεί η απόφαση της επιστράτευσης καθώς το τελεσίγραφο που είχε θέσει στους απεργούς μέχρι αύριο το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης κατέστη ανενεργό μετά την σημερινή απόφαση της ΠΝΟ για νέα 48ωρη απεργία. (Πηγή ρεπορτάζ: capital.gr)
Σε δηλώσεις του ο κ. Μουσουρούλης τόνισε: «Η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ναυτεργατών. Κάναμε εξαντλητικό διάλογο και δώσαμε συγκεκριμένες λύσεις. Όπως φαίνεται από την απόφαση της ΠΝΟ, δυστυχώς μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν δίνουν περιθώρια για διάλογο» υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας. Από την πλευρά τους, οι ναυτεργάτες δείχνουν αμετακίνητοι με τον πρόεδρο της ΠΝΟ, Αντώνη Νταλακογιώργο να δηλώνει ότι «θα κουρελιάσουμε το χαρτί της επιστράτευσης».
«Η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο τη χώρα και τον λαό σε μεγάλη περιπέτεια με τον αυταρχισμό που επιδεικνύει στις δίκαιες και νόμιμες διεκδικήσεις των εργαζομένων» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΠΝΟ, Αντώνης Νταλακογιώργος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8.
«Θα κουρελιάσουμε το χαρτί της επιστράτευσης και θα το στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ για τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών και των δεδουλευμένων ο κ. Νταλακογιώργος δήλωσε ότι αποδείχθηκαν «λόγια του αέρα χωρίς κανένα αντίκρισμα».
Παναττική 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη αποφάσισαν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην επιστράτευση των ναυτεργατών, ενώ απεργιακή συγκέντρωση για αύριο στις 10.00 στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά διοργανώνουν τα ναυτεργατικά και άλλα εργατικά σωματεία.

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ την επιστράτευση: Επιστρατεύονται οι ναυτεργάτες – Η κοινωνία στο χακί

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: 

Η τρικομματική κυβέρνηση με τη σημερινή της απόφαση να επιστρατεύσει τους απεργούς ναυτεργάτες για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει την προσήλωση της στο δόγμα της καταστολής οποιασδήποτε κινητοποίησης που στοχεύει να αποτρέψει το καταστροφικό της έργο. Μετά και την επιστράτευση των απεργών της ΣΤΑ.ΣΥ (ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ) η νέα αυτή απόφαση θέτει σε καραντίνα το δικαίωμα οποιασδήποτε κατηγορίας εργαζομένων να αντιστέκεται στην ισοπέδωση της κοινωνίας
Οι ναυτεργάτες επιστρατεύονται επειδή διεκδικούν:
• τις θέσεις εργασίας τους οι οποίες θα μειωθούν κατά χιλιάδες ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες
• το δικαίωμα τους να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να αμείβονται με αξιοπρεπείς αμοιβές στα ποντοπόρα πλοία και όχι με  αμοιβές αντίστοιχες των ναυτεργατών που προέρχονται από τριτοκοσμικές χώρες
• τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται τους τελευταίους πολλούς μήνες από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες
• την απόσυρση του νομοσχεδίου που μειώνει τα δρομολόγια των πλοίων προς τα νησιά και τα οδηγεί στην ερήμωση και τους κατοίκους τους στην απομόνωση
Η επιστράτευση που κήρυξε η κυβέρνηση το μόνο στο οποίο δεν στοχεύει είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών των νησιωτών.
Αν επεδίωκε κάτι τέτοιο θα απέσυρε άμεσα τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικής δεκάμηνης δρομολόγησης που θα οδηγήσουν στη μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων τους χειμερινούς μήνες και θα καταδικάσει τα νησιά στην απομόνωση και στην ερήμωση.
Όμως, η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά εξαντλώντας κάθε ευρηματικότητα στο πεδίο των προπαγανδιστικών χειρισμών με διαλόγους άνευ ουσιαστικού περιεχόμενου, επιδεικνύει στην πραγματικότητα αδιαλλαξία απέναντι στους ναυτεργάτες και στους νησιώτες εξυπηρετώντας πρόσκαιρα συμφέροντα των ακτοπλοϊκών εταιρειών εις βάρος της ναυτεργασίας με χιλιάδες απολύσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καταδικάζει την επιλογή της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους ναυτεργάτες και την καλεί να προχωρήσει στη μόνη ρεαλιστική λύση: την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που διαλύει τη ναυτιλία προς όφελος των εφοπλιστικών συμφερόντων.
Οι ναυτεργάτες θα αντιμετωπίσουν την επιστράτευση και θα την αχρηστεύσουν όπως έκαναν και στο παρελθόν.

Στις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης το κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά

Σε συμπαράσταση στους απεργούς και σε απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, στις 6 το απόγευμα της Τρίτης, καλούσε, πριν ακόμη βγει η απόφαση της επιστράτευσης, το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς:

Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς: Κάλεσμα για συμπαράσταση στους ναυτεργάτες

Δηλώσεις για την επιστράτευση έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Παναγιώτης Λαφαζάνης:

Με εργαζόμενους στο χακί δεν υπάρχουν εργασιακές σχέσεις και δεν έχει μέλλον η οικονομία. Η δημοκρατία με επιστρατευμένους εργαζόμενους είναι μια επιστρατευμένη δημοκρατία.

Η κυβέρνηση μετατρέπει σταδιακά την κοινοβουλευτική δημοκρατία σε μία ιδιόμορφη κοινοβουλευτική χούντα του κεφαλαίου σε βάρος του κόσμου της εργασίας. Οι ναυτεργάτες έχουν 100% δίκιο και έχουν κοινό μέτωπο με τον αγροτικό κόσμο. 

Οι αγώνες δεν σταματάνε με επιστρατεύσεις.

Δηλώσεις στήριξης στους ναυτεργάτες είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μ. Διακάκη:

«Κυβερνητικού έργου συνέχεια…η Ελλάδα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην φτωχοποίηση και την διάλυση, με την πολιτική που ασκεί η τρικομματική συγκυβέρνηση, προκειμένου να φανεί, αντάξια των προσδοκιών της Τρόικα και πειθήνιο όργανο των έξωθεν εντολών .

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας οδηγεί χιλιάδες Έλληνες ναυτεργάτες στην ανεργία αφού καταργεί στην ουσία τις οργανικές θέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση.

Καταργεί επίσης, κάθε συλλογική σύμβαση εργασίας για τα ποντοπόρα πλοία, αφού οι Έλληνες ναυτεργάτες οδηγούνται σε ατομικές συμβάσεις με τους πλοιοκτήτες, για ναυτολόγηση σε θέσεις κατώτερου πληρώματος.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, με την εφαρμογή τέτοιων σχεδίων νόμου, ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω απολύσεις, μειώσεις αποδοχών των Ελλήνων ναυτεργατών και ασυδοσία από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, που το υπουργείο Ναυτιλίας διατείνεται ότι ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των νησιών μας, δημιουργεί συνθήκες απομόνωσης, άρα και υποβάθμισης τους, περιορίζοντας τον χρόνο δρομολόγησης των πλοίων και οδηγώντας στην μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ δηλώνει αλληλέγγυος σ΄ αυτόν τον δίκαιο αγώνα και μάχεται για την απόσυρση ενός νομοσχεδίου, που βυθίζει αύτανδρη την ελληνική ναυτική οικογένεια και τους Έλληνες ναυτεργάτες».

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθηνών: «Η κυβέρνηση φοβάται»

«Δεν είναι επίδειξη πυγμής εκ μέρους της, είναι φόβος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό κέντρο Αθηνών μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των ναυτεργατών:  Εργατικό κέντρο Αθηνών: Η κυβέρνηση φοβάται

Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για την επιστράτευση

Ακραίο, αντιδημοκρατικό μέτρο χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ την επιστράτευση, με αφορμή τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης για τους ναυτεργάτες:  ΓΣΕΕ: Ακραιό, αντιδημοκρατικό μέτρο η επιστράτευση

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.