Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ 5ης Δημοτικής Κοινότητας για τα Δίκτυα Αλληλεγγύης

Η κρίση που σχεδόν όλοι βιώνουμε είναι πιο έντονη στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, όπως είναι οι γειτονιές της 5ης Δημοτικής Κοινότητας. Δεν είναι μόνο τα λουκέτα στην Πατησίων και στους γύρω δρόμους, δεν είναι μόνο οι περικοπές των μισθών, τα χαράτσια, δεν είναι μόνο οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι άστεγοι και οι εξαθλιωμένοι, δεν είναι μόνο το κλείσιμο νοσοκομείων (το 7ο θεραπευτήριο ΙΚΑ είναι πια παρελθόν και τα βήματά του ακολουθεί το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων). Είναι η ολοσχερής εξαφάνιση του κράτους πρόνοιας και η αντικατάστασή του από το «κράτος» του ιδιωτικού τομέα, όπου ακόμα και τα στοιχειώδη αγαθά όπως η υγεία, η παιδεία, η θέρμανση πρέπει να πληρώνονται πανάκριβα. Ξέρουμε όλοι πως, αν αυτή η πολιτική συνεχιστεί,  θα θρηνούμε θύματα επειδή δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε νοσοκομεία, γιατρούς και φάρμακα.

Μέχρι να ανατραπεί αυτή η πολιτική, οι απλοί άνθρωποι έχουν ήδη πάρει την κατάσταση στα χέρια τους και ανασυγκροτούν τον διερρηγμένο κοινωνικό ιστό. Σήμερα δημιουργούνται ολοένα περισσότερα δίκτυα αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης:

  • Λαϊκές συνελεύσεις (απότοκες του μεγαλειώδους κινήματος των πλατειών) συνεχίζουν τις προσπάθειες να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα
  •  εγκαταλειμμένοι χώροι μετατρέπονται από τους κατοίκους σε κύτταρα κοινωνικότητας και αξιοπρέπειας, πάρκα που σώθηκαν από τις επιδρομές του Κακλαμάνη και του Καμίνη (όπως το πάρκο Δρακόπουλου) γίνονται χώροι με πράσινο και παιδικές χαρές
  •  δομές «χωρίς μεσάζοντες»  και κοινωνικά παντοπωλεία ξεφυτρώνουν σε όλη την Αθήνα και προμηθεύουν χωρίς κέρδος τον κόσμο με φθηνά προϊόντα
  • κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά φαρμακεία έχουν ήδη εμφανιστεί σε πολλές γειτονιές και παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους στερούνται το αγαθό αυτό λόγω της πολιτικής των μνημονίων.

Δίκτυα σαν τα παραπάνω βρίσκονται στον αντίποδα της «τηλεοπτικής ελεημοσύνης» των καναλιών, που γίνεται για διαφημιστικούς λόγους,  της κακώς εννοούμενης φιλανθρωπίας ορισμένων αμαρτωλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που δημιουργήθηκαν για να εισπράττονται κρατικές επιχορηγήσεις και της ρατσιστικής «αλληλεγγύης του μίσους» των φασιστών, που επιλέγει ποιους θα βοηθήσει και ποιους θα αφήσει να πεθάνουν, ανάλογα με την εθνικότητα, το χρώμα και τη φυλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει κάθε προσπάθεια αυτοοργάνωσης του λαού και κάθε συλλογικότητα που αντιστέκεται στην εξαθλίωση και τον ιδιωτικό δρόμο της κατάθλιψης. Προσπαθεί μαζί με τον κόσμο της γειτονιάς να τις προστατεύσει από τη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης, που θέλει να σκορπίσει τον φόβο και να καλλιεργήσει τον ατομικισμό και τον κοινωνικό κατακερματισμό για να περάσει την πολιτική των μνημονίων. Δεν σκοπεύουμε να εναγκαλιστούμε κομματικά αυτές τις πρωτοβουλίες, ούτε ζητάμε από τον κόσμο να μας αναθέσει να του λύσουμε τα προβλήματα. Λέμε ξεκάθαρα πως η μοναδική λύση είναι να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη για να εδραιωθούν και να επικρατήσουν οι αξίες της συλλογικότητας, της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης. Συνεχίζει με συνέπεια να υπερασπίζεται τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και τις ανάγκες της. Συνεχίζει να υπερασπίζεται τη δημοκρατία, απέναντι στην πολιτική της λάσπης και της συκοφαντίας, που επιδιώκει την καλλιέργεια κλίματος εμφυλιοπολεμικού διχασμού. Κυρίως όμως θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής των μνημονίων, που οδηγεί τη χώρα σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση και το λαό στην εξαθλίωση. Θα δώσει τη μάχη για μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι των εγχώριων τραπεζιτών και των διεθνών τοκογλύφων.

 Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ 5ης Δημοτικής Κοινότητας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s