Νέοι & Νέες ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ηλείας: Φραουλοχώραφα – εικόνες από το μέλλον μας

Ανακοίνωση των Νέων ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Το χθεσινό μακελειό έσπασε τη βιτρίνα της κοινωνίας μας. Η εκμετάλλευση, τα βασανιστήρια, η σύγχρονη σκλαβιά είναι πλέον καθημερινότητα στην Ελλάδα του μνημονίου. Οποιαδήποτε συζήτηση για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, σταματούν εκεί που ξεκινούν οι μπίζνες και τα κέρδη. Επειδή ούτε πιστεύουμε ότι τα χτεσινά ήταν μεμονωμένα γεγονότα ούτε ξεχνάμε εύκολα να θυμίσουμε ότι:

1) 2008: δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν το δουλεμπόριο και βασανιστήρια μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα. 

2) 2009: έλληνας τσιφλικάς στη Μανωλάδα βασάνισε σέρνοντας με σκοινιά από το όχημα τους δύο Μπανγκλαντεσιανούς εργάτες

3) 2009: βασανισμός και ξυλοδαρμός μετανάστη 

4) 2011: νέες αποκαλύψεις και συλλήψεις για σύγχρονο δουλεμπόριο στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. 

Η υποκρισία τους δεν μας ξεγελά. Οι μετανάστες της Μανωλάδας βιώνουν χρόνια τώρα αυτή την κατάσταση εκμετάλλευσης στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα υπό τον εκφοβισμό ντόπιων τσιφλικάδων. Μια τέτοια κατάσταση γίνεται ακόμα πιο εύκολα ανεκτή όταν έχει καλλιεργηθεί μια ρατσιστική νοοτροπία που υποβιβάζει τους μετανάστες σε υπανθρώπους, όντας το αποτέλεσμα μια χρόνιας πολιτικής εκφασισμού της κοινωνίας μας, που προσπαθεί να μας πείσει ότι για τα δεινά μας πάντα φταίει κάποιος άλλος, που πρέπει να τον «πετάξουμε στη θάλασσα», να τον βάλουμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, να χτίσουμε φράχτες στον Έβρο για να μην μπει κανένας.

Αυτό το κράτος εν κράτει, η ομερτά των οικονομικών συμφερόντων, που κρύβει και πολιτική κάλυψη, όπως δείχνει η εκκωφαντική σιωπή τοπικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ Ηλείας που το ανέχονται τόσα χρόνια, του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Δένδια που σε άλλες περιπτώσεις είναι λαλίστατος (διαμαρτυρίες φοιτητών, μεταλλεία χρυσού, απεργίες) είναι εικόνα από το μέλλον όλων μας. Χιλιάδες εργαζόμενοι απλήρωτοι και χωρίς ένσημα, αμέτρητες εργοδοτικές αυθαιρεσίες, εκφοβισμοί είναι μια καθημερινότητα για όλους μας, είτε στα χωράφια είτε στα γραφεία, είτε για μετανάστες είτε για Έλληνες. Είναι το μέλλον που μας υπόσχεται η τρικομματική κυβέρνηση όταν μιλάει για ειδικές οικονομικές ζώνες με ανύπαρκτους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, που έχει διαλύσει την επιθεώρηση εργασίας, που δίνει γη και ύδωρ σε υποτιθέμενους επενδυτές-αρπαχτικά που θέλουν να πάρουν ότι έχει μείνει όρθιο.

Εμείς σαν Νέοι και Νέες ΣΥΡΙΖΑ μόνο απέναντι μπορούμε να είμαστε σε αυτήν την κατρακύλα της κοινωνίας μας. Ζητάμε να τιμωρηθούν όσοι διέπραξαν τις απόπειρες δολοφονίας των μεταναστών, πιστεύουμε ότι είναι υπόθεση όλων μας να βάλουμε φραγμό στο νέο εργασιακό μεσαίωνα , και φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη:

“Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι – έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι”

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.