Πέθανε ο καπετάν Γιαννούτσος, τελευταίος μαυροσκούφης του Άρη

Σαν προχθές, 16 Φεβρουαρίου του 1942, κυκλοφορούσε σε όλη τη χώρα η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΕΛΑΣ. Προχθές, επίσης, έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος μαυροσκούφης του ουλαμού του Άρη Βελουχιώτη, ο θρυλικός καπετάν Γιαννούτσος.

Ο 92χρονος Γιάννης Οικονόμου -όπως ήταν το πραγματικό του όνομα- μια κληρονομιά άφηνε στους νεότερους ακόμη και στις συζητήσεις λίγο πριν πεθάνει: να είναι όρθιοι, να αγωνίζονται – το σημείο αυτό ανέδειξε και ο συνονόματος/συνεπώνυμος εγγονός του, στον επικήδειο χθες το απόγευμα, στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας.

Την εμβληματική αυτή μορφή της Εθνικής Αντίστασης τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, θυμούνται και από το ιδρυτικό συνέδριο, τότε που ύψωσε τη γροθιά του, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους…

Στην ανακοίνωσή της η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη «μεγάλη θλίψη» της για την απώλεια, κάνει λόγο για έναν αγωνιστή, ο οποίος «σε όλη του τη ζωή πάλεψε για τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, παραμένοντας πιστός μέχρι το τέλος στις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς. Η αγωνιστικότητά του αποτελεί παράδειγμα για τη ζωή όλων μας. Θέλουμε να τον θυμόμαστε με υψωμένη τη γροθιά, όπως ακριβώς εμφανίστηκε και στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς πορεύτηκε σε όλη του την ζωή», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

«Aποχαιρετούμε διά παντός, με βαριά καρδιά, τον σύντροφο και τελευταίο επιζώντα του ουλαμού του Άρη Βελουχιώτη, τον καπετάν Γιαννούτσο»: Με τα λόγια αυτά αποχαιρέτησε τον Γιάννη Οικονόμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον λογαριασμό του στο Facebook.

Το στερνό αντίο στον άνθρωπο που ταύτισε τη ζωή του με τους αγώνες απηύθυναν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Γιάννης Σταθάς και Βασίλης Κυριακάκης, το μέλος της Π.Γ. Κώστας Ήσυχος και ο γραμματέας της Ν.Ε. Φθιώτιδας Βαγγέλης Σακελλάρης.

Ν. ΠΑΠ.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

kapgian

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: