Ο Μ. Γλέζος θέτει το ζήτημα των οφειλών στον Γερμανό πρόεδρο

Πρωτοβουλίες για να τεθεί το ζήτημα των γερμανικών οφειλών στον πρόεδρο της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ ανέλαβε με δύο επιστολές του ο Μανώλης Γλέζος, αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Συγκεκριμένα, με επιστολές τους ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη να συσταθεί άμεσα η διακομματική επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ενώ ο Μ. Γλέζος καλεί με δεύτερη επιστολή του τον υπουργό Εξωτερικών να τους γνωστοποιήσει το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

«Θεωρώ αναγκαίο να συγκροτηθεί άμεσα η επιτροπή για τις γερμανικές οφειλές, που αποφάσισε ομόφωνα η ολομέλεια της Βουλής, ώστε να ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα την Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014», υπογραμμίζει ο Μ. Γλέζος στην επιστολή του προς τον Β. Μεϊμαράκη.

Το ίδιο αίτημα συνυπογράφει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής, ο οποίος με αντίστοιχη επιστολή του προς τον Β. Μεϊμαράκη ζητάει να συγκροτηθεί η επιτροπή και να πραγματοποιηθεί μια πρώτη συνάντηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γ. Γκάουκ με τα μέλη της επιτροπής, παρουσία του προέδρου της Βουλής. «Πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί η επιτροπή και να ζητηθεί μια πρώτη συνάντηση του Γερμανού προέδρου με τα μέλη της επιτροπής και με τη δική σας παρουσία. Μετά και τη δημοσιοποίηση σχετικού -με την υφιστάμενη γερμανική υποχρέωση έναντι της Ελλάδος- εγγράφου της επιστημονικής επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου από την εφημερίδα ‘Real News’ (1.3.2014), θεωρώ ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα αναδείξει με αποφασιστικό τρόπο τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του γερμανικού κράτους έναντι του ελληνικού λαού», αναφέρει, με αφορμή «την ιστορική απόφαση της Βουλής», και μάλιστα, «με τη θετική συνηγορία όλων των κομμάτων», να συσταθεί διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τις εκκρεμότητες των γερμανοκατοχικών υποχρεώσεων (γερμανοκατοχικό δάνειο, αποζημιώσεις, επανορθώσεις, κλαπέντες αρχαίοι θησαυροί).

«Δώστε μας το πόρισμα του ΝΣΚ»

Όσον αφορά το πόρισμα του ΝΣΚ, ο Μ. Γλέζος υπενθυμίζει στην επιστολή του προς τον Ευ. Βενιζέλο ότι ενημερώνοντας στις 25 Φεβρουαρίου τις Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος ότι «δεσμευτήκατε να δώσετε να διαβάσουμε το πόρισμα για να γνωρίσουμε, όπως δηλώσατε, ‘τι είναι αυτό που εισηγείται το πόρισμα, ούτε θα αντιληφθείτε γιατί λέω ότι πρέπει αυτό να μας το πει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ως γνωμοδότηση’. Συγκεκριμένα, καλέσατε τα κόμματα και εμένα να λάβω γνώση του πορίσματος». «Είναι φανερό ότι εξαιτίας της επίσκεψης του προέδρου της Ομόσπονδης Γερμανικής Δημοκρατίας στην Αθήνα επείγει να γνωρίσουμε το περιεχόμενο του πορίσματος πριν την άφιξή του», τονίζει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.