Δύο χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Μπανιά: Ο ακούραστος σύντροφος και συνδιαδηλωτής

Δύο χρόνια πέρασαν -κιόλας…- από την ημέρα που έφυγε ο Γιάννης Μπανιάς. Πολλοί ήταν αυτοί που έδωσαν το «παρών» στο ραντεβού με τον μοναδικό αυτόν φίλο, σύντροφο, συνοδοιπόρο, συνδιαδηλωτή. Η απουσία του οποίου είναι αισθητή ή, πιο σωστά, η παρουσία του επιβεβλημένη -συμπέρασμα που ήταν η συνισταμένη όσων μίλησαν γι’ αυτόν χθες, στο Α’ Νεκροταφείο.

Πρώτος μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας, που αναφέρθηκε στην «ανεξίτηλη σφραγίδα» του Γιάννη Μπανιά, παρά τη δίχρονη απουσία του. «Χωρίς την προϊστορία και τις ‘αποσκευές’ του Γιάννη Μπανιά δεν θα είχαμε φτάσει εδώ, με τέτοιες προσδοκίες για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τη Ρένα Δούρου, για τον Πειραιά και για όλη την Ελλάδα» τόνισε επίσης. Και μπορεί να μην έζησε να δει τις εκλογές του Ιουνίου, το Ιδρυτικό Συνέδριο και την ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τη συζήτηση για την κυβέρνηση της Αριστεράς, άφησε όμως πίσω του έναν στέρεο μπούσουλα. Βάση εκκίνησης του Γ. Μπανιά δεν ήταν άλλη από την πίστη του για το αύριο, κατέληξε ο Θ. Δρίτσας.

Τον πρώτο της καθοδηγητή θυμήθηκε η Θεανώ Φωτίου, ειδικότερα στη μεγάλη απεργία των 100 ημερών στον χώρο της εκπαίδευσης, με τον Γιάννη Μπανιά να είναι εκεί, «πεισματάρης, καθαρός, αποφασισμένος». Αντίστοιχη ήταν η «κατάθεση» και από τον Διονύση Φραγκούλη, ο οποίος υπενθύμισε το προσόν του σεβασμού της αυτονομίας των μαζικών κινημάτων και χώρων.

Στην από κοινού προσπάθεια για τη δημιουργία του Κοινού Χώρου Διαλόγου, που οδήγησε στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο Γιάννης Θεωνάς, όπως επίσης και στην επιμονή του Γ. Μπανιά να μην λείπει ποτέ η αναφορά στη ριζοσπαστική Αριστερά. Θα ήταν, και σήμερα, χρήσιμη και αποτελεσματική η παρουσία του στο εγχείρημα, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Χάρης Γολέμης είπε πως ο Γιάννης Μπανιάς μαζί με τον Άγγελο Ελεφάντη ήταν «η αριστερή ψυχή της κομμουνιστικής ανανέωσης» και, παραφράζοντας τον στίχο του Μανόλη Αναγνωστάκη, τόνισε κλείνοντας: «Ο Γ. Μπανιάς δεν παραδέχθηκε την ήττα, γιατί είχε πολλά τιμαλφή να σώσει».

Η Ζωή Γεωργίου είπε: «Νιώθω πολύ τυχερή που βημάτισα μαζί του», με τον αχώριστο σύντροφό του Μάρκο Μπασιούκα να κλείνει το μνημόσυνο λέγοντας πως «η μνήμη του ήταν σημαία και αρωγός μας» σε νικηφόρους αγώνες.

Εκτός από τον αδελφό του, Νίκο, και τους άλλους δικούς του ανθρώπους, ήταν εκεί ο 92χρονος Βασίλης Λασκαρίδης, ένας από τους τελευταίους Μακρονησιώτες που αρνήθηκαν να υπογράψουν μέχρι τέλους και ακόμη: ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ο γραμματέας και ο διευθυντής της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης και Κώστας Αθανασίου αντιστοίχως, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτές, μέλη της Π.Γ. και της Κ.Ε., καθώς και πολλοί δημοσιογράφοι από την «Εποχή», την «Αυγή» και άλλες εφημερίδες.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: